Evde ya da iş yerlerimizde kullandığımız internet bağlantı hızı kimi zaman çok yavaştır. Hatta bazı anlarda bir sayfayı açmakta dahi zorlanabiliriz. Bu anlarda hepimizin sinir krizleri geçirdiği saç baş yolduğu olmuştur. Peki internet bağlantısında yavaşlık sorunu yaşadığımız bu anlarda kontrol edilmesi gerekenleri biliyor muyuz?  Bugün ki yazımızda internet bağlantısında yaşadığımız yavaşlık sorunları ve çözüm yollarını ele alacağız.

Genel itibarı ile yavaşlık sorunlarının 2 ana nedeni bulunmaktadır. 1 tanesi servis sağlayıcımızdan kaynaklanan nedenler 1 tanesi de kendi bilgisayar sistemlerimizden kaynaklanan nedenlerdir.

İnternet bağlantısının yavaşlamasının başlıca nedenleri nelerdir?

1-Birden fazla bilgisayarın, interneti paylaşıyor olması internet bağlantı hızının bölünmesine neden olduğundan bağlantı hızı düşebilir.

Bu nedenle çok sayıda bilgisayarın bulunduğu ortamlarda düşük hızda internet bağlantısı tercih edilmemelidir. Bazı internet tarifelerinde Adil kullanım kotası (AKN) olduğu için bağlantı hızı kampanya kapsamında sunulan kullanım miktarı aşıldığında ay sonuna kadar otomatik olarak 3 mbit e düşecektir. Örneğin internet tarifesi 24 Mbit hızında 50 gb akn olan bir kullanıcı ayın 15 inde 51 gb kullanım yapmış olsun. Bu durumda bulunduğu ayın son gününe kadar hızı 24 mbitten 3 mbite düşecektir. Ayın 1 i itibarı ile de tekrar mevcut hızına yükseltilecektir. Bu nedenle internete çıkan çok sayıda pc bulunan ortamlarda AKN siz tarifeler tercih edilmelidir. Örneğin  8 LİMİTSİZ, 16 LİMİTSİZ gibi. Bazı kampanyalarda ise satın alınan kota dolduğunda duran yani kapatılan internet bağlantıları vardır. Kampanyanızın bu pakette olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

2-Bilgisayarınızda kullandığınız antivirüs ya da firewall uygulamalarının ayarlarının uygun şekilde yapılandırılmaması nedeniyle yavaşlık yaşayabilirsiniz.

Bazı virüs programlarında ya da güvenlik uygulamalarında hatalı yapılan ayarlar nedeni ile modemden alınan hız kısıtlanarak bilgisayarınızı gönderilebilir. Bu tür durumlarda kullandığınız güvenlik yazılımlarını kontrol etmeli gerekiyor ise geçici olarak devre dışı bırakabilirsiniz.

3-Kullandığınız modem üzerinden internete çıkan herhangi bir bilgisayarda virüs, trojan veya spyware bulunması internet bağlantınızı önemli ölçüde yavaşlatabilir.

İnternet ağınız üzerinde bulunan bilgisayarlardan birinde ya da bir kaçında virüs olması durumunda bu virüs öncellikle kendi bilgisayar siteminizi sonrasında da tüm ağınızı etkisi altına alacaktır. Bazı virüsler bilgisayar sitemlerine yerleştiklerinde sürekli olarak dış ortama veri gönderimi yapmaya başlarlar. Bilgisayarınızda yüklü olan verileri dış ortama (internet) gönderirler. Bu durumda internet servis sağlayıcınızın size sağlamış olduğu BANT GENİŞLİĞİ nin büyük bir bölümü kullanılacaktır. Bu durumda da internet bağlantınızda yavaşlık yaşanmaya başlayacaktır.

4-Internet servis sağlayıcınızdan kaynaklanan genel bir sorun ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.

Bazı durumlarda belirli  ya da belirsiz nedenler ile internet servis sağlayıcıları internet çıkışlarında kısıtlamaya gidebiliyorlar. Bu gibi durumlarda internet bağlantınız yavaşlayacaktır. Bunun için sabırla bekleyerek ya da VPN çözümleri kullanarak çözüm sağlayabilirsiniz.

5-Modeminize kablosuz olarak bağlanıyorsanız, internet yayını sağlayan cihaz ile aranızdaki mesafe yetersiz kalıyor olabilir.

Evinizin yapısı, odalar arasındaki uzaklık ya da modeminizin kablosuz özelliğindeki problemler nedeni ile kablosuz ağınızı etkin kullanamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sinyal seviyenizin artması için ACCESPOİNT, HOMEPLUG gibi çözüm önerilerini deneyebilirsiniz.

6-Network üzerinden bağlantı sağlıyorsanız, network üzerindeki bilgisayarlardan bir veya birkaç tanesinde yukarıda bahsettiğimiz sorunlar yaşanıyor olabilir.

Aynı network üzerinde bulunan cihazlardan birinde ya da bir kaçında yapılacak download (indirme) tüm ağın performansını etkileyecektir. Örneğin 5 adet bilgisayarın bulunduğu bir ağ sisteminde kullanıcılardan bir tanesi youtube dan video izlesin 1 tanesi de torrent üzerinden video indirsin. Bu durumda bütün bant genişliğini bu iki kullanıcı kullanacaktır. Diğer 3 kullanıcı sayfa açmakta zorlanacaktır. Bu nedenle ortak kullanım yapılan alanlarda güçlü bir internet bağlantısı bulunmalıdır.

İnternet bağlantı hızınızın neden düşük olduğunu tespit etmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz sizin için çözüm sağlayabilir.

1-Network üzerinden bağlantı sağlıyorsanız, modem ile bilgisayarınız arasında direkt bağlantı sağlayarak deneme yapabilirsiniz. Her bilgisayarınız için yapacağınız direkt denemeler sorunlu bilgisayarı tespit etmenizi sağlayacaktır.

2-Eğer bilgisayarınızda yüklü bir Antivirüs programı mevcutsa güncel olduğundan emin olmalısınız. Antivirüs programına sahip değilseniz bir antivirüs programı edinerek bilgisayarınıza virüs taraması yapmalısınız. Bu işlemleri yaparak bilgisayarınızı Virüslerden koruyabilirsiniz.

3-Hız testi yapabilir ve modeminize kadar ulaşan bağlantı hızını ölçebilirsiniz. Hız testinin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız servis sağlayıcılarına göre değişen siteler üzerinden testlerinizi yapabilirsiniz.