WAN PORTU
WAN PORTU

WAN NEDİR,WAN PORTU NEDİR,MODEM ÜZERİNDEKİ WAN PORTU NEDİR,WAN NE İŞE YARAR,WAN BAĞLANTISI NASIL YAPILIR

İnternet bağlantısı için kullandığımız modemlerimizin arka tarafında port bölümünde yer alan WAN portunun (Genellikle mavi renk olur) ne işe yaradığını birçoğumuz merak etmişizdir. Peki bu port ne işe yarar? Hangi amaçla kullanılır birlikte incelemeye çalışalım.

WAN NEDİR?

Geniş alan ağı (wan), birden fazla cihazın birbiri ile bağlanmasını ve iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağ yapılarına verilen addır.

Bu ağlar yerel alan ağlarının birbirine bağlanması ile oluşan geniş kapsamlı ağladır. En geniş WAN bağlantısına örnek olarak İnternet ağı gösterilebilir.

Aşağıdaki bağlantı şemamızda lokal ağ bağlantısı LAN bağlantıları ile oluşturulmuş WAN bağlantısı gösterilmiştir.

WAN BAGLANTISI

LAN (Local Area Netwowk) diğer bir ifade ile Yerel Ağ, WAN (Wide Area Network) Geniş Alan Ağı olarak isimlendirilen ağlardır ve her ikisi de cihazları birbirlerine bağlayan yapılardır.

İki ağ şeklindeki temel fark birinin (LAN) birden fazla (iki ve daha fazla) cihazın oluşturduğu belirli mekanlardaki (konut, işyeri vs) küçük ve yerel ağ şekilleri olması, diğerinin (WAN) ise bu yerel ağların birbirine bağlanmasıyla meydana gelen büyük ağlar olmasıdır.

WAN Wide Area Network Geniş Alan Ağları şirketlerin kendilerine ait kuruluş ve işyerleri için meydana getirdikleri şehirleri ve bölgeleri, bazı hallerde ülkeleri birleştiren özel ağlardır. TÜRKTELEKOMKABLONET,SUPERONLİNE gibi internet servis sağlayıcılarının oluşturdukları ağlar örnek verilebilir. Bu ağlar dünyadaki tüm Geniş Alan Ağlarını bir araya getirerek en büyük Geniş Alan Ağlarını, başka ifade ile en büyük WAN’ı meydana getirirler.

Lan ve Wan bağlantıları hakkında genel bilgi sahibi olduğumuza göre WAN portu nu inceleyebiliriz.

Modem üzerindeki WAN portu ne işe yarar?

 Modemlerde WAN portu cihazların internet ağ geçidi cihazlarına bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden birden fazla cihaza dağıtılmasını sağlar.

Örneğin interneti telefon hattı değil de yüksek hızlı bir modem üzerinden aldığınızı düşünün (kurumsal yapılarda ya da farklı bağlantı türlerinde böyledir), bu yüksek hızlı modem üzerinden gelen kablo sizin modeminizdeki WAN portuna bağlanır. Telefon hattı girişine artık gerek kalmaz. 

Veya üst kat komşunuzun interneti var oradan da  size kablo ile internet çektiniz. İşte o zaman komşunuzdan gelen kabloyu sizde WAN portuna bağlıyorsunuz.

Diğer LAN portlarına da evdeki diğer bilgisayarları, yazıcıları kablo ile bağlıyorsunuz.

WAN portuna gelen veri sizin router cihazınız içinde firewall ve yönlendirme işlemlerinden geçerek LAN portlarına dağılmaktadır. Modeminiz üzerindeki diğer lan portlarından istediğiniz cihazı bağlayarak kullanım yapabilirsiniz.

Bu uygulamayı şu durumlar içinde kurgulayabilirsiniz. Örneğin evinizde hali hazırda MODEM BAĞLANTISI yapılmış bir internet hattı var. Elinizde de wan ayarı yapabileceğiniz 4 portlu bir modem var. Evinizin alt katında da internete bağlayabileceğiniz televizyon ve internet bağlantısı olsun istiyorsunuz. Bu durumda internete bağlı modeminizin Ethernet çıkışından alacağınız bir Ethernet kablosunu alt katta yer alan modeminizin wan girişine takınız. Sonra alt katta yer alan modeminizi modem markanıza göre wan olarak ayarlayınız. Ayar işleminiz bittiğinde artık alt katta yer alan modeminiz üzerinde 4 portta aktif olarak internet sinyali olacaktır. Bu sinyali istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

wan portuu

WAN Tasarlama Seçenekleri Nelerdir?

WAN’lar, bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarların başka bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN’ları ve başka tip ağları birbirine bağlamakta kullanılır. Birçok WAN tek bir organizasyon için kurulmuştur ve özeldir. İnternet Servis Sağlayıcıları tarafından kurulan diğer WAN’lar ise bir organizasyonun LAN’ından Internet’e bağlantı sağlar.

WAN’lar genellikle KİRALIK DEVRELER kullanılarak kurulur. Kiralık devrenin her iki ucunda, bir yönlendirici bir tarafı ve WAN içinde bir kablo göbeği de diğer tarafı LAN’a bağlar. Kiralık devreler çok pahalı olabilmektedir. Kiralık devre kullanmak yerine, WAN’lar daha ucuza mal olan devre anahtarlama veya paket anahtarlama metotlarını kullanarak da kurulabilirler.

DAHA DETAYLI BİLGİYE AŞAĞIDAKİ YOUTUBE KANALIMIZDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

FREE TEKNOLOJI YOUTUBE KANALI

SORULARINIZ İÇİN YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLARAK BİZE ULAŞABİLİRSİNİZ

Bu makalede sunduğumuz bilgiler ışığında modem kurulumları, tv sistemleri, teknoloji ürün incelemeleri ve daha fazlası hakkında en güncel içeriklere ulaşabilirsiniz. YouTube kanalımızda adım adım rehberler ve ayrıntılı video içerikleri sizi bekliyor. Hemen abone olarak teknoloji bilgilerinizi genişletin ve uzman görüşlerimizle cihazlarınızı en verimli şekilde kullanmayı öğrenin! Aklınıza takılan tüm sorularda kanalımdan destek alabilirsiniz.  BURADAN ABONE OLABİLİRSİNİZ!!!