iNTERNET BANT GENİŞLİĞİ (BANDWİTH) NEDİR? BANT GENİŞLİĞİNİN İNTERNET HIZINA ETKİSİ NEDİR? BİT NEDİR? BYTE NEDİR?
Bant genişliği (bandwidth) terimini internet hızımız yavaşladığında Hız Testi sırasında çoğu kez duyarız ama yabancı olduğumuz için anlamayabiliriz. Bant genişliğini kısa bir özet ile özetlemek gerekir ise tahsis edilen kanal üzerinde en fazla frekansa sahip sinyal, kanalın bant genişliğidir. Bant genişliği ne kadar büyük ise karşı tarafa aktarılabilecek data da o kadar büyük olacaktır. Bant genişliği konusu servis sağlayıcıların biz kullanıcılara sunmuş olduğu internet hızımızı etkileyen önemli bir konudur. Aşağıdaki örneğimizde bir adsl bant genişliği üzerinde Upstream ve Downstream frekans aralıkları gösterilmiştir. Burada 1100 Khz lik bir bant genişliği mevcuttur. Bu 1100 Khz lik bant genişliğinin 0-4 Khz lik kısmın ses, 26-138 KHz Upload, 138-1100 KHz lik kısmında Download olarak ayrılmıştır.
Veri Miktarı: Bir verinin bit ya da byte cinsinden değerine veri miktarı denir. Verinin bilgisayarda ya da sistemde kapladığı alan olarak da tanımlayabiliriz. İnternetin ilk yıllarında veri miktarları kb’ler ile ifade edilirken günümüz teknolojisinde artan data ve hız miktarları MB, GB ve TB’lar ile ifade ediliyor. Bilgisayarlarda kullanılan verileri ifade etmede Bit kullanılır. Bit bilgisayardaki en küçük veri birimlerine verilen isimdir. Bilgisayar teknolojisinde veriler 1 ve 0 olarak kodlanır.
Veri
Aktarım Hızı: Ağ ya da internet ortamında bulunan bir verinin iki nokta arasında
iletilmesi sırasında bir saniyede geçen bit ya da byte sayısıdır. Başka bir
deyişle bir saniyede iletilen bit ya da byte sayısı ne kadar ise veri aktarım
hızı o kadardır. Veri aktarım hızı kilobit, megabit, gigabit, terabit ya da
kilobyte, megabyte, gigabyte, terabyte ile ölçülür.
Bir saniyede aktarılan veriyi ifade etmek için mbps (mb / saniye) ya da mBps
(mB / saniye) kısaltmaları kullanılır. Veri aktarımı sizin karşı tarafa
gönderdiğiniz veri paketi Upload (Yükleme), karşı taraftan size gönderilen veri
miktarı da Download (indirme) olarak adlandırılır. İnternet servis
sağlayıcıları üzerinden 1024/256 kbps ile 100000/4096 kbps arasında veri
hızları sunulabilmektedir.
Veri Trafiği: Tahsis edilen bant üzerindeki veri alış verişinin oluşturduğu trafik olarak tanımlanır. Bant genişliğiniz yani dsl hızının ne kadar hızlı ise veri trafiğinizde o kadar rahat olacaktır. Örnek olarak Aynı sayıdaki otomobilin 4 yollu bir otoban ile 2 yollu otoban üzerinden geçmesi olarak düşünülebilir. Aynı miktardaki otomobil 2 yollu otobanda trafik oluşturarak yavaş ilerler iken 4 yollu otobanda daha hızlı ve rahat ilerleyecektir.
Bit Nedir?
Bilgisayarlarda kullanılan verileri ifade etmede Bit kullanılır. Bit bilgisayardaki en küçük veri boyutu biriminin adıdır. 1 ve 0 ile ifade edilir.
Bit-Byte Dönüştürme Tablosu
SORULARINIZ İÇİN YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLARAK BİZE ULAŞABİLİRSİNİZ
Bu makalede sunduğumuz bilgiler ışığında modem kurulumları, tv sistemleri, teknoloji ürün incelemeleri ve daha fazlası hakkında en güncel içeriklere ulaşabilirsiniz. YouTube kanalımızda adım adım rehberler ve ayrıntılı video içerikleri sizi bekliyor. Hemen abone olarak teknoloji bilgilerinizi genişletin ve uzman görüşlerimizle cihazlarınızı en verimli şekilde kullanmayı öğrenin! Aklınıza takılan tüm sorularda kanalımdan destek alabilirsiniz. BURADAN ABONE OLABİLİRSİNİZ!!!