5 GHz Wi-Fi ne işe yarar? 5 GHz Wi-Fi’ın avantaj ve dezavantajları nelerdir? 5GHz Wi-Fi ne demektir? 802.11n ve 802.11ac Wi-Fi ne demektir? Wireless 802.11 AC Nedir? IEEE 802.11ac nedir? 802.11ac vs 802.11n WiFi nedi?, 802.11ac Modem, 2.4GHz ve 5GHz WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesi, kablosuz cihazların akıllı hale gelmesi ve artan veri trafiği nedeni ile kablosuz cihazlardan daha çok performans alma ihtiyacı doğurmuştur.

Son zamanlarda yeni nesil bilgisayarlarda ve telefonlarda dual-band (çift bant) Wi-fi 2.4 GHz yerine 5 GHz Wi-Fi görüyoruz.  Bugün ki yazımızda bu konuyu ele almaya çalışacağız. Taşınabilir bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler derken pek çok cihazı aktif olarak, gün içerisinde kullanmaktayız. Mevcut kablo bağlantılarından yüksek hızlar almak mümkün iken kablosuz cihazlardan bu performansı almak mümkün değildir.

Mobil cihazların kullanım oranlarının artması kablosuz teknolojilerinde yenilenmesini beraberinde getirmiştir. Geliştirilen 5GHZ 802.11ac kablosuz bağlantı standardı sayesinde, artık kablolu bağlantılardan alınan Gigabit bağlantı kablosuz bağlantılardan da alınabilecek seviyelere ulaşılacaktır.

Wifi teknolojisinin ilk standartları olan 802.11, 802.11a802.11b ve 802.11g standartları uzunca bir süre kablosuz cihazlarımız ile bizlere sunuldu. Artan hız ve kullanıcı sayıları, kapsama alanı ihtiyaçları, dijital gürültünün artması gibi nedenler ile IEEE ve teknoloji üreticileri kullanıcılarının bu ihtiyaçları için önce 802.11n ve son olarak ta 802.11ac standartlarını geliştirdiler. 802.11n standardını destekleyen cihazlar çift bant özellikleri sayesinde hem 2,4 GHz hem de 5 GHz bandını aynı anda kullanma imkanı verebilmektedir. 802.11n standardında 600Mbpskadar bağlantı hızı alınabilir iken 802.11ac standardın da 1 Gbps e kadar sinyal alınabilmektedir. 802.11ac standardı 5 GHz frekansında çalışmaktadır.

802.11ac, ev eğlence sistemleri için oyunun kurallarını değiştiren bir yenilik. Bu teknoloji, daha hızlı ve yüksek kalitede veri aktarımı ile birlikte daha kararlı bir ağ mimarisine ulaşılmasını sağlıyor. 802.11ac ayrıca çok daha geniş kapsama gücüyle evlerdeki kör noktalara internet bağlantı taşıyor. 802.11b gibi daha eski teknolojiler, daha düşük bir bant genişliğine sahip oldukları için zaman zaman zayıf bağlantı kalitesi sorunuyla karşılaşıyorlardı. Bu teknolojiyle tek seferde birden fazla medya akışı gerçekleştirildiğinde videolar donuyor, ses bağlantıları kopuk bir şekilde sunulmak zorunda kalınıyordu. Ancak 802.11ac, sağladığı 1Gbps’ye varan veri aktarım hızıyla bu sorunların üstesinden gelebiliyor. Bu yeni teknoloji, 802.11n’den üç kat daha hızlıdır.

802.11ac‘nin sağladığı yüksek veri aktarım hızının üç ana avantajı mevcut; daha geniş radyo frekans spektrumu, daha fazla anten ve yüksek frekans modülasyonu. Bu yenilikler, daha yüksek hıza ulaşılmasının yanında, daha kararlı bir ağ mimarisi sunuyor ve sinyal gücünün artmasıyla birlikte bağlantı kopma sorunlarının azalması sağlanıyor. Böylece evlerde kablosuz bağlantının esnekliğinden faydalanılırken, aynı zamanda kablolu bağlantının sunduğu hız ve kararlılık özelliklerinden de yararlanılmış olunuyor. 802.11ac’nin sunduğu kararlı ağ yapısı, özellikle sinyal gücünün yüksek ve sürekli olması gereken online müzik ve film servisleri için son derece önemli. Ayrıca bu kararlı mimari sayesinde online oyun severler de kendileri için çok önemli olan sinyal gecikmesi ve donma sorunlarından kurtulabiliyorlar.

802.11ac teknolojisinin bir diğer faydası, geniş kapsama alanı sunuyor olması. Şimdiye dek yayınlanan tüm kablosuz standartları destekleyen bu teknoloji, mobil cihazlar için dost bir teknoloji. 802.11ac kablosuz erişim noktası ürünlerinde anten sayısının fazla olması sayesinde ev içi kapsama gücü ve kalitesi artıyor ve eskiden “kör nokta” olarak tarif edilen alanlar bu yeni teknolojiyle birlikte kapsama alanına dahil edilebiliyor. Böylece örneğin tablet cihazla video görüşme yapılırken bağlantı sorunları yaşanmıyor. 802.11ac’de mobil kullanıcıları sevindirecek bir diğer yenilikse daha uzun bir pil ömrü sunabilmesi. 802.11ac kablosuz erişim noktasının radyo vericisi, çok daha kısa sürede daha fazla veri aktarımı sağlayabildiği için aktarım sonrasında mobil cihazın bekleme/uyku süresi artmış oluyor. Böylece mobil kullanıcılar, aynı gücü harcayarak daha fazla veri aktarımı gerçekleştirebildikleri için cihazlarının pil ömürleri de uzamış oluyor. Bu teknolojiden faydalanan kullanıcılar, daha önce hiç deneyimlemedikleri HD kalitede çoklu akış hizmetlerinden, minimum bağlantı sorunları ve en geniş kapsama gücüyle yararlanabiliyorlar

Wi-Fi FREKANSLARI VE KANAL MODU SEÇİMİ HIZ İLİŞKİSİ BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Comments are closed.