İNTERNET KOPMA PROBLEMİ VE ÇÖZÜM YOLLARI NELERDİR? TELEFON ÇALDIĞINDA KOPMA PROBLEMİ NASIL GİDERİLİR? DSL IŞIĞIM YANIP SÖNÜYOR? MODEMDE ADSL IŞIĞI YANMIYOR? MODEMDE DSL IŞIĞI YANMIYOR TÜRK TELEKOM? İNTERNET ARIZASI

İnternet bağlantısı kullanan çoğu kullanıcının yaşadığı sorunların başında kopma problemleri gelmektedir. Saatlerce uğraşarak internet üzerinde yapılan bir işlemin kopma problemi nedeni ile başa dönmesi herkes için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Bugün ki yazımızda bu tür sorunların üstesinden gelebilmek için yapmamız gereken birkaç önemli işlemi sizler ile paylaşmaya çalışacağız.

İnternet bağlantısında oluşan kopmaları 3 ana başlığa ayırabiliriz. Bunlar:

1-Modem, içtesisat ve kablolama kaynaklı kopma problemleri

2-Bilgisayar kaynaklı kopma problemleri

3-İnternet servis sağlayıcı kaynaklı kopma problemi

Modem ve modem kablolamalarından kaynaklı kopmaları modem arızası ve modem spliter bağlantıları meydana getirmektedir.

Evinizde ya da iş yerinizde sabit telefon ve internet aboneliğiniz bulunuyor ise modemden önce telefon hattımızın takılı olduğu splitter bağlantısının doğru yapılması gerekmektedir. Hatalı yapılan bağlantılarda aşağıda belirteceğimiz sorunlar oluşacaktır. Doğru bağlantı nasıl yapılır aşağıdaki linkten kontrol edebilirsiniz.  Sağlıklı bir sinyal ancak ve ancak doğru kablolama ile oluşturulabilir.

MODEM VE BİLGİSAYAR ARASI BAĞLANTI ŞEMASINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Telefonunuz çaldığında bağlantınız kesiliyor ve modem üzerindeki Adsl ışığı yanıp sönmeye başlıyorsa, tesisat üzerinde splitterdan önce yapılmış bir paralel bağlantı olabilir. Modem ve telefon hattını birbirinden ayıran Splitter bağlantısını kontrol edebilirsiniz. Spliter hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Evinizde kullandığınız bir paralel telefon ya da splitter dışında ek bağlantı var ise hepsini devre dışı bırakınız, kablolarınızı kontrol ediniz.

Yukarıdaki işlemler ile sorun çözümlenmedi ise, splitter dahil bütün bağlantılarınızı hat üzerinden çıkartınız, telefon hattınızı direkt modeminize takınız.(Deneme amaçlı olarak hattınız sadece Adsl modeme giriyor) Cep telefonunuz ile ev telefonunuzu aradığınızda eğer adsl sinyali gidiyor ise, servis sağlayıcınız tarafındaki splitter ya da port arızalı olabilir. Bununla ilgili olarak servis sağlayıcınızın destek hattını arayarak arıza kaydı bırakabilirsiniz.

TÜM SERVİS SAĞLAYICI ÇAĞRI MERKEZİNE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Splitter Taktım Telefonum Çalışyor

Bu tür sorunlarda Spliter bağlantısını kontrol etmeniz gerekmektedir. Spliter bağlantısı nasıl yapılır BURADAN kontrol edebilirsiniz.

Bağlantınızı yukarıda belirttiğimiz şekilde yapmanıza rağmen telefondan ses gelmiyor ise;

1-Direkt hattınızı telefona takarak ses olup olmadığını kontrol ediniz.

a‐Eğer ses varsa Splitter ya da kablolarınızı kontrol etmelisiniz.

b‐Ses yok ise servis sağlayıcınızı arayarak arıza kaydı bırakınız.

.

İnternet Bağlantısı Neden Kısa Süreli Kesilir?

1-Hat ve kablo bağlantılarında ek, oksitlenmiş eski telefon kabloları veya paralel telefon bağlantılarından dolayı kesintiler yaşayabilirsiniz. Telefon hattı üzerinde bir paralel bağlantı yapılacak ise spliter kullanılarak yapılmalıdır. Spliter bağlantısından önce paralel bağlantı yapılmamalıdır.

2-Bilgisayarınızda veya aynı modemin internet bağlantısını kullanan bilgisayarlarda virüs/trojan türevi zararlı yazılımların olması veya internet hızınızın yeterli olmayacağı şekilde download aktivitesi aşırı yavaşlamalara neden olduğundan kesinti yaşamanıza neden olabilir.

3-DSL alt yapısından kaynaklanan kısa süreli arızalar internet bağlantınızın kesilmesine veya internete hiç girememenize neden olabilir.

4-Kablosuz bağlantılarda çevresel faktörler bağlantınızın kısa süreli kesilmesine neden olabilir. (Telsiz telefon, mikrodalga fırın, plazma tv ve baz istasyonuna yakın noktalardan modemlerinizi uzak tutunuz).

5-Modeminizin yazılımının güncel olması sorunsuz bir bağlantı yapabilmeniz için önemlidir. Cihazınızın yazılımını kontrol ederek yazılımın güncel olmasını sağlayabilirsiniz.

ZYXEL YAZILIM GÜNCELLEME ADIMLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Hat ve Kablo Kontrolleri

Bağlantınızın kesildiği anlarda, örneğin ADSL ışığınız sabitlenmiyor ve sürekli yanıp sönüyorsa mutlaka aşağıdaki hat kontrollerinin yapılması gereklidir. Bağlantı sorunları genellikle aşağıdaki dört kontrol yapılarak çözümlenebilir.

1-Kablolarınızda ek veya yamalar bulunuyorsa öncelikle bunları kontrol etmenizde fayda vardır. Büyük oranda bağlantı sorunları sinyal taşıyıcı çevre birimlerindeki sorunlardan kaynaklanır. Dolayısıyla bu birimlerin tek parça, eksiz ve yamasız olması, eski olmaması büyük önem taşımaktadır.

2-Duvardan gelen ana hat kablosu Splitter cihazınızın tek girişli olan LINE bölümüne takılı olmalıdır. Splitter cihazınızın iki girişli olan diğer tarafında ADSL ve PHONE bölümü bulunmaktadır. ADSL bölümüne modemden gelen kablo, PHONE bölümüne ise sabit telefonunuz takılı olmalıdır. Spliter bağlantısı nasıl yapılır BURADAN kontrol edebilirsiniz.

3-Splitter’da arıza olup olmadığını kontrol etmek için. Splitter’i devre dışı bırakarak LINE bölümüne giren ana hat kablosunu modeminize direk bağlayarak hat durumunu kontrol edebilirsiniz.

4-Önceki 3 kontrolden sonra, bağlantınızda kopmalar yaşamaya devam ediyorsanız, modeminizi farklı hatta kontrol etmelisiniz. Konuyla ilgili olarak bir yakınınızdan ya da bilgisayarcınızdan yardım alabilirsiniz.

Bilgisayar Kontrolü

1-Virüs, trojan vb. zararlı uygulamalar bağlantınızın kesilmesine neden olabilir. Virüs kaynaklı sorunları çözmek için güncel bir antivirüs programıyla belirli aralıklarla tarama yapabilirsiniz.

2-Ağınızda birden fazla bilgisayar kullanıyorsanız, virüslü ya da ethernet kartında arızalı bir bilgisayardan oluşan problemler diğer bilgisayarlarda da bağlantı sorununa neden olabilir. İnterneti paylaşan ortak bilgisayarları kapatarak kesilmelerin tek bir bilgisayarda olup olmadığını kontrol ediniz.

3-Ağınızda bir switch varsa devre dışı bırakarak bilgisayarı modeme direk bağlayarak denmelisiniz.

4-İnternet kesilmelerinin bir kısmı kullandığınız internet tarayıcıları (Internet Explorer, Google Chrome vb.) kaynaklı olabilir. Farklı bir tarayıcı kullanmak sorunun çözümü adına faydalı olabilir.

5-DNS adreslerini elle atayarak ya da daha önce elle atanmış DNS adresini değiştirerek bağlantınızı kontrol edebilirsiniz.

DNS NEDİR? DNS NE İŞE YARAR? DNS NASIL DEĞİŞTİRİLİR BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

6-Kablosuz bağlantı kullanıyorsanız bilgisayarınızda kablosuz modeminiz ile iletişim kuran bir kablosuz ağ kartı mevcuttur. Bu kablosuz ağ kartının güncel yazılımının olup olmadığının kontrol edilmesi varsa güncellenmesi gereklidir.

Modem Kontrolü

Modeminiz üzerinde ADSL ve Internet (bazı modellerde PPP) ışıklarının sabit bir şekilde yanıyor olması gereklidir.

1-Kablosuz modemlerde yaşanan kesinti ve performans sorunlarında modem farklı bir kablosuz kanala çekilerek deneme yapılabilir.

Kablosuz Kanal Değişikliği

2-Kablosuz bağlantı problemlerinde modeminizin yakınında bulunan telsiz telefon, plazma tv ve mikrodalga fırın gibi cihazlar kablosuz bağlantılarda kopma sorununa neden olabilirler. Modemi bu cihazlardan uzak bir noktaya yerleştirmek faydalı olacaktır.

Wi-Fi FREKANSLARI VE KANAL MODU HIZ İLİŞKİSİNE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

3-Cihazınızın kurulumlarını yeniden yapmanızı gerektiren durumlarda markalara göre sıralanmış MODEM KURULUMLARI menümüzden modem kurulumunuzu yapabilirsiniz.

4-ADSL ışığınızın sabitlenmediği, sürekli yanıp sönme yaptığı durumlarda yukarıdaki hat kontrollerinin yapılması gereklidir.

Bu işlemleri yapmanıza rağmen sorun devam ediyor ise internet servis sağlayıcınız ile irtibata geçebilirsiniz. Servis sağlayıcınıza ait çağrı merkezi numarasına BURADAN ulaşabilirsiniz.