WİFİ KOPMA SORUNU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ, KABLOSUZ KOPMA SORUNU ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ, EN İYİ WİFİ KANALI HANGİSİDİR? 2.4GHZ WİFİ KANALI NE OLMALDIR,5GHZ WİFİ KANALI NE OLMALIDIR, Wİ-Fİ BAĞLANTISI KOPUYOR, WİFİ IŞIĞI YANMIYOR,2.4GHZ IŞIĞI YANMIYOR,5GHZ IŞIĞI YANMIYOR

İnternete bağlanmamızı sağlayan en önemli ara birim hiç kuşkusuz modemlerdir. Modemler üzerinden kablolu bağlantı ya da kablosuz bağlantı yolu ile internet bağlantısı sağlayabiliyoruz. Ethernet üzerinden yani kablo bağlantısı ile internete bağlanmada sorun yaşamaz iken bazı durumlarda kablosuz bağlantımızın kesildiğini ya da koptuğunu görebiliyoruz.

Modemler üzerinde kablosuz ayarlarımızın yapıldığını ve bağlantımızın olduğunu gösteren WLAN, Wİ-Fİ,2.4 ya da 5Ghz gibi ışıklar bulunmaktadır. Kopma sırasında modem üzerinde WLAN, Wİ-Fİ,2.4 ya da 5Ghz gibi kablosu bağlantı ışıklarının söndüğünü görülmektedir.

Kablosuz kopma sorunu ya da diğer bir ifade ile wi-fi kopma sorununu fiziksel ve yazılımsal sorunlar olarak iki ana başlıkta inceleyebiliriz.

1-KABLOSUZ KOPMA SORUNUNA NEDEN OLAN FİZİKSEL FAKTÖRLER

A) İYİ BİR KABLOSUZ BAĞLANTI İÇİN MODEMİN KONUMU NASIL OLMALIDIR?

Modemler üzerlerinde bulunan ya da modem içerisine gizlenmiş antenler yardımı ile modeme gelen internet sinyalini kablosuz olarak bulunduğu ortama yaymaktadır. Bu nedenle modemi evinizde ya da iş yerinizde tam ortaya noktaya konumlandırmanız gerekmektedir. Eğer modemi orta noktaya konumlandırmak yerine salonda en uç noktaya yerleştirirseniz aşağıdaki örneğimizde olduğu gibi yanlış bir bağlantı şekli olacaktır. Salonda modeme yakın konumda buluna cihazlar yüksek hızlar alır iken diğer odalarda bulunan internet kullanıcıları çok daha düşük değerlerde bağlantı sağlayacaklardır. Bu nedenle modemden max derecede fayda sağlamak ve tüm kullanıcılara eşit bir wifi bağlantısı sağlayabilmek için modemi evin ya da iş yerinin tam orta noktasına yerleştirmeniz gerekmektedir. Aksi durumda hız sorunu ve kopma problemleri yaşanacaktır.

EN İYİ MODEM KONUMU YAZIMIZA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

B) KABLOSUZ AĞI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER NELERDİR?

Kapalı alanlarda kullanılan farklı yapı malzemeleri, wifi sinyal kalitesinin ortamlara göre değişmesine sebep olmaktadır. Teoride bir sinyalin bir ortamdan diğerine geçerken gücünde ki 3 db lik kayıp sinyal gücünün yarısını eritme anlamına gelir. Burada ki zayıflamanın sebebi ise malzemelerin içeriğinde bulunan su miktarı ile alakalıdır.

Örneğin tahta engeller sinyalin %5 ‘ini yok eder iken alçıpan gibi yapı malzemeleri sinyalin yarısını %50 sini yok eder. Yani bu şu anlama gelmektedir. Tahta ile kaplı bir ortamda bulunan wifi ağı alçıpan ile kaplı wifi ağına göre daha verimli bir wifi kullanımı sağlar.

Aşağıdaki grafiğimizde ortamlarda kullanılan yapı malzemelerinin wifi sinyalini öldürme gücü görülmektedir. En kaliteli sinyal tahta ortamlarda alınır iken en kötü sinyalin alçıpan ortamlarda alındığı görülmektedir.

KABLOSUZ AĞINIZI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER YAZIMIZA BURADNA ULAŞABİLİRSİNİZ

 C) MODEMİN ETRAFINDA BULUNAN CİHAZLAR VE ENTERFERANS ETKİSİ

Wi-Fi sinyali bir Radyo Frekansı olduğundan elektromanyetik dalgalar şeklinde yayılım yapmaktadır. Dalganın yayılması için hem güce hem de elektriksel bir alana ihtiyaç duyacağınızdan sahip olduğunuz sinyalin hem voltu hem de bir amper değeri bulunur. Bazı mutfak aletleri ve elektronik cihazlar radyo yayını yaptıkları için bulundukları ortamda dalga kirliliği yapmaktadırlar ve modemin wifi sinyalinde çakışmalara etkilemelere sebep olarak enterferans yaparlar. Bu nedenle de kablosuz sinyal önemli ölçüde düşmektedir. Modemi konumlandıracağınız yer ile herhangi bir elektronik cihaz ( DVD player, stb, oyun konsolları, telsiz telefon, hoparlör, mikrodalga fırın vs. ) arasında en az 3-4 metre mesafe bırakmanız gerekecektir. Aksi durumda hız sorunu ve kopma problemleri yaşanacaktır.

D) MODEME BAĞLI OLAN CİHAZ ÖZELLİKLERİ VE HIZ SORUNA ETKİSİ

Modemlerin internet bağlantısını yaydıkları frekansların bir standardı wifi protokolleri bulunmaktadır. Bu standartlar yıllar boyunca geliştirilerek yeni özellikler kazandırılmıştır. Örneğin ilk wifi standardı 802.11a iken son zamanlarda kullanılan yeni wifi standardı 802.11ac ve 802.11ax dir. Her wifi standardında değişken hızlar desteklenmektedir. Bu nedene kullandığınız modemin wifi standardı ile alıcı cihazlarınızın wifi standardının aynı olması gerekmektedir. Aşağıda tabloda tüm standartlar ve destekleri hızlar listelenmiştir. Örneğin wifi protokolü 802.11a olan bir bilgisayar max 54 Mbit ile bağlantı sağlayabilmektedir. Yani 100 mbit lik bir internet bağlantınız olsa da alacağınız hız max 54 Mbit olacaktır. Bu nedenle hız testi yaparken modeminiz ve alıcı cihazlarınızın wifi özelliklerini de dikkate almanız gerekmektedir. Aksi durumunda hızınız düşük çıkacaktır.

Protokol       Desteklediği Hız    

802.11a         54   Mpbs

802.11b         11   Mpbs

802.11g         22   Mpbs

802.11n         130 Mpbs

802.11ac       1.3  Gpbs

WİFİ PROTOKOLLERİ VE HIZ SORUNUNA ETKİSİ YAZIMIZA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

2-KABLOSUZ KOPMA SORUNUNA NEDEN OLAN YAZILIMSAL FAKTÖRLER

A) WİFİ KANAL SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR? HANGİ WİFİ KANALINI SEÇMELİYİZ?

İnternet sinyalleri kablosuz olarak wifi frekansları ile dağıtılmaktadır. Eski tip modemlerde wifi frekansları 2.4Ghz wifi bandı üzerinden dağıtılır iken yeni tip modemlerde hem 2.4Ghz hem de 5Ghz wifi bandı üzerinden eş zamanlı olarak yayın yapılmaktadır.

Aşağıdaki tablomuzda görüldüğü gibi 2.4Ghz wifi bandı 2400 Ghz ile 2500 Ghz arasında bir yayınım yapmaktadır. Her 5Ghz frekans değişiminde bir kanal modu atanmıştır. Toplamda 14 adet kanal bulunmaktadır. Her bir kanal 22 Mhz lik bir dalga boyuna sahiptir. 2.4Ghz için çakışma yapmayacak mesafe ve kalite açısından en iyi 2.4Ghz wifi kanalları 1-6-11 dir. Bu kanalların tercih edilmesi durumunda kendi aralarında çakışma olmayacaktır. Tabi etrafınızda bulunan kanalları da kontrol etmeniz gerekmektedir. Sizinle aynı kanalda yayın yapan bir modem var ise sinyaller üst üste bineceği için bir sinyal kirliliği oluşacaktır ve kopma yaşanacaktır.

Aşağıdaki tablomuzda görüldüğü gibi 5Ghz wifi bandı 5150 ile 5925 arasında bir yayınım yapmaktadır. Burada da mesafe ve kalite açısından değerlendirildiğinde en iyi 5Ghz wifi kanalı 36-40-44-48 dir.

WİFİ KANAL SEÇİMİ NASIL OLMALDIR? HANGİ KANAL SEÇİLMELİDİR? BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

B) WPS NEDİR? NE İŞE YARAR? WİFİ FREKANSINA ETKİSİ

Wps butonu, modemlerde kablosuz şifre girmeden modeme bağlantı yapmamızı sağlayan önemli bir özelliktir. Bazı durumlarda modemin şifresini hatırlamayabiliriz fakat internete bağlamamız gereken cihazlar vardır. Bu durumlarda Wps butonu aracılığı ile cihazlarınız ve modeminizi kolayca eşleştirebilirsiniz. Wps özelliği aktif olduğunda modemin wifi frekansına olumsuz yönde etki eder. Eğer wps özelliğini aktif olarak kullanmıyor iseniz pasif hale getirebilirsiniz. Bu durumda modeminizin kablosuz performansı önemli ölçüde artacaktır.

WPS NEDİR? WPS BAĞLANTISI NASIL YAPILIR? BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

C) MODEMİN ESKİ YAZILIM KULLANMASI WİFİ SORUNU YARATIR MI?

Servis sağlayıcıların verdiği modemler genellikle uzaktan yönetim özelliğine sahip modemdir ve servis sağlayıcılar tarafından belirli periyotlarda güncellenirler. Fakat elektronik mağazalardan alınan modemler olası bir modem güncellemesini otomatik olarak çekmeyebilir. Bu durumda eski bir yazılıma sahip modemlerde önemli ölçüde performans kayıpları yaşanabilir. Modemin güncel sürümde olup olmadığı belirli periyotlarda kontrol edilebilir.

ZYXEL MODEM GÜNCELLEME ADIMLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

DAHA DETAYLI KONU ANLATIMI İÇİN AŞAĞIDAKİ YOUTUBE KANALIMIZI ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.

1 Yorum


Comments are closed.