Wi-Fi FREKANSLARI NELERDİR?,WİFİ KANAL MODU HIZ İLİŞKİSİ NEDİR? WİFİ KALİTESİ ARTTIRMA, WİFİ KAPSAMA ALANI ARTTIRMA ADIMLARI NELERDİR?

Wlan sistemlerinde ISM bantları kullanılır. ISM bantları ITU ( Uluslararası Telekominükasyon Örgütü ) tarafından belirlenmiş olup bu frekanslar dünya genelinde tahsis edilmiştir. Bu örgüt tarafından Wi-Fi haberleşmesi için belirlenen frekanslar 2,4 GHz ile 5 GHz olarak belirtilmiştir.

Tahsis edilen frekans için bant genişliği ( bandwith ) ve karakteristiği

Ülkemizde yaygın şekilde kullanılan Wi-Fi frekansı 2,4 GHz dir. Bu yayın frekans bandı piyasadaki tüm modemler için geçerlidir.

2,4 GHz frekans dediğimizde aslında üst başlıktan bahsetmiş oluyoruz. Yani bu frekans belirli bir aralıkta tahsis edilmiş olup, frekans belirli kanallara bölünerek frekans kanalları oluşturulmuştur.

2,4 GHz -> 2400 MHz bandı için Wi-Fi band genişliği (bandwith) 2412 MHz ile 2472 MHz aralığı olarak belirlenmiştir. Her 5 MHz için karşılık olarak bir adet kanal atanmıştır. Ayrıca her bir kanal için band genişliği ( bandwith) 22 MHz olarak belirlenmiştir.

5GHZ 802.11ac WİFİ STANDARDI HAKKINDA DETAYLI BİLGİYE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

WİFİ KANAL FREKANSLARI

Kanal 1 – 2412MHz

Kanal 2 – 2417MHz

Kanal 3 – 2422MHz

Kanal 4 – 2427MHz

Kanal 5 – 2432MHz

Kanal 6 – 2437Mhz

Kanal 7 – 2442Mhz

Kanal 8 – 2447Mhz

Kanal 9 – 2452Mhz

Kanal 10 -2457Mhz

Kanal 11 -2462Mhz

Kanal 12 -2467Mhz

Kanal 13 -2472Mhz

Wifi kanalları ne işe yarar, Band Genişliği neyi ifade eder?

 Modem ara yüzüne girdiğinizde wifi kablosuz ayarlar kısmında kanal listesini görebilirsiniz.

Kanallar arası geçiş yaptığınızda yukarıda gösterdiğimiz şekilde modem Wi-Fi adaptörünün yaptığı yayının frekansını değişmiş olursunuz.

Frekans değişimi ile elde edeceğimiz kazanımları enterferans kısmında açmak üzere bir kenarda tutalım. Belirlenen 22 MHz lik band genişliğini iletilecek bilginin kalitesi olarak nitelendirip bu konuyu burada kapatalım.

Frekans karakteristiği nedir?

Temel olarak ;

Düşük Frekans=Mesafe

Örnek: Wifi kanalı 1, frekans 2412 mhz olduğunda wifi sinyalimiz çok uzak mesafelere ulaşır fakat bağlantı sorunu oluşabilir, hız düşer.

Yüksek Frekans=Kalite

Örnek: Wifi kanalı 11, frekans 2462 mhz olduğunda wifi sinyalimiz kısa mesafelere ulaşır fakat bağlantıda kesinti yaşanmaz. Yüksek hız alınır.

Burada ki mesafeden kastımız bağlantı sorunu, kaliteden kastımızı ise hız sorunu olarak özetleyebiliriz.

Eğer;

Modeminizin yayın kanalını 1 olarak ( 2412 MHz ) ayarlarsanız Mesafe sorununu,

Modem yayın kanalını 11 olarak ( 2462 MHz) ayarlarsanız Hız sorununu çözebilirsiniz.

 Burada ki asıl soru şu -> Size Wifi da Yüksek Hız mı lazım yoksa Sorunsuz Bir bağlantı mı ?

Eğer bağlantı sorunu yaşıyorsanız modemi en düşük kanala, hız sorunu yaşıyorsanız modemi en üst ve çakışma olmayacak kanala almanız sorununuzu çözecektir. Yalnız düşük frekansların sinyal kirliliğinden daha fazla etkileneceğini unutmayalım. Bu nedenle kendi arasında çakışma yaşamayacak wifi kanalları 1-6-11 dir. Bu kanalardan birini seçmeniz hakinde daha sorunsuz bir bağlantı sağlanacaktır.

5GHz frekans için; Ortamda yapılan yayının frekansını yükseltmek daha kaliteli bağlantı yapmanızı sağlarken mesafenizi kısalacaktır. Yani bağlantı, çekim gibi sorunlar yaşıyorsanız yüksek frekans kullanmak yanlış uygulama olacaktır. Açık alanlarda yüksek frekanslar başarılı sonuçlar verse de ev gibi kapalı alanlarda yüksek frekanslar olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Teoride durum böyledir fakat ortam şartları ve çevre koşulları bire bir etkili olduğundan kesin bir şey söylemek yanlış olur. Ortam şartlarının wifi sinyaline etkisi çevresel şartlar ve enterferans konusunu daha sonraki yazılarımızda işleyeceğiz.

5ghz bandından yüksek performans için 36-40-44 ve 48 kanallarından birini seçebilirsiniz.

Genel hatları ile wifi sinyalinizi güçlendirmeniz için yapmanız gereken adımlara BURADAN ulaşabilirsiniz.

5GHZ 802.11ac WİFİ STANDARDI HAKKINDA DETAYLI BİLGİYE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Comments are closed.