Proxy Nedir? Proxy Ne İşe Yarar? Yasaklı Sitelere Nasıl Girilir? Web Tarayıcı Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?
Son günlerde artan güvenlik sorunları nedeni ile kullanıcıların bir kısmı proxy sunucularına rağbet göstermeye başlamıştır. Peki proxy nedir? Gelin hep birlikte proxy nedir ne işimize yarar incelemeye çalışalım.
Proxy Tükçe karşılığı olarak Vekil Sunucu anlamına gelmektedir.
Bilindiği gibi servis sağlayıcıları kullanıcıların internete çıkmalarını sağlamak için her kullanıcıya Dinamik ıp ya da Statick ıp tanımlamaktadır. Modeminiz bu ıpleri almadan maalesef internete çıkamamaktadır. Bu ıpler bir nevi kullanıcının ev adresi gibidir.
Dinamik ıpler: Modeminizi her kapatıp açtığınızda değişen ıp lerdir.Servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz tahsiz edilirler.
Statick ıpler: Size özeldir ve kesinlikle değişmemektedir. Servis sağlayıcıları tarafından ücretli tahsiz edilirler.
Hal böyle olunca girdiğiniz her siteye kullandığınız ıpler kaydolur. Bunu fırsata dönüştürmek isteyen hacker lar sizin ıp niz üzerinden işlem yapmak isteyebilir. Bu nedenle bazı kullanıcılar güvenliğinden emin olmadıkları siteler için proxy sunucularını tercih etmektedir. Kullanıcı web tarayıcısına girmiş olduğu proxy adresi sayesinde kendi ıp sini gizleyerek artık web sayfalarına proxy sunucusu tarafından atanan ıp ile giriş yapmaya başlamaktadır. Burada proxy sunucuları sizin bilgisayarınız ile girmek istediğiniz site arasında aracı sunucu görevi görmektedir.
Proxy sunucuları aynı zamanda ülke kısıtlaması olan sitelere erişmek içinde kullanılabilmektedir. Web tarayıcınıza girmiş olduğunuz proxy sunucu adresi eğer bir yurt dışı sunucusu ise sistem sizi yurt dışından bağlantı yapıyormuşsunuz gibi algılayacaktır.
Proxy teknolojisi yüksek hız, güvenlik, gizlilik gibi birçok avantajlar sunabilmektedir. Genellikle kamuya açık alanlarda kullanılan ağlarda kullanılmaktadır.
Proxy teknolojisinde özellik ve seviye açısından 3 farklı proxy sunucusu bulunmaktadır.
1- Saydam Proxy
2- Anonim Proxy
3- Elit Proxy
Saydam Proxy: Güvenliği az olan siteler için kullanılır. Kendi ıpniz için çok fazla gizlilik söz konusu değildir.
Anonim Proxy: Orta seviye bir proxy suncusudur. Orta düzey bir araştırma içi ıpniz bulunabilir. Fakat genel itibarı ile %90 lara varan gizlilik sunabilmektedir.
Elit Proxy: Üst seviye kullanıcılar için bir proxy çeşididir. Çok uzun bir çalışma sonucu dahi ıpnizin bulunması zordur.
Bütün web tarayıcılarında proxy özelliği bulunmaktadır. Aşağıda tarayıcınıza nasıl proxy göstermeye çalışacağız.
En çok tercih edilen Tarayıcı Google Chrome için Proxy Ayarlarını resimli anlatacağız.
1.Sağ üst kısımda bulunan Menü kısmına tıklayınız.
2. Ayarlar‘a girdikten sonra Gelişmiş Ayarları Göster butonuna basınız.
3.Orada Ağ başlığı altındaki Proxy ayarlarını değiştir tuşuna basınız.
4.Yerel ağ ayarlarına tıklayınız.
5.Açılan pencereye gerekli proxy adresini ve bağlantı numarasını yazarak internet erişim sağlayabilirsiniz.
Mozilla Firefox için Proxy Ayarları :
1.Araçlar sekmesi altından Seçenekler kısmına girin.
2.Gelişmiş sekmesi altındaki Ağ başlığından Ayarlar kısmına gidin.
3.Vekil sunucu ayarları kısmına gerekli IP adresini ve bağlantı numarasını yazarak proxy üzerinden internet erişimi sağlayabilirsiniz.
Internet Explorer için Proxy Ayarları :
1.Araçlar
2.İnternet Seçenekleri
3.Bağlantılar
4.Yerel Ağ Ayarları yolunu izledikten sonra yerel ağınız için bir proxy sunucu kullanın onay kutusunu işaretleyin. Ardından adres çubuğuna proxy sunucu adresini girin ve bağlantı numarasını yazın. Tamam’a basarak seçtiğiniz proxy adresinin bağlı olduğu ülkeden giriyormuş gibi İnternet erişimi sağlayabilirsiniz.
Çok sayıda ve değişen proxy adresleri olduğu için yazımızda belirtemedik. Güncel adresler için arama yaparak en güncel adresi kullanabilirsiniz.