TPLİNK ARCHER C5V ACCESS POİNT AYARLARI NASIL YAPILIR? TPLİNK ARCHER C5V AP AYARLARI NASIL YAPILIR? TPLİNK ARCHER C5V MODEMİ ACCESS POİNT OLARAK KULLANMA AYARLARI
TPLİNK ARCHER C5V Modemler Türk Telekom servis sağlayıcısı tarafından eve kadar fiber alt yapının bulunduğu yerleşim yerlerinde, müşteri abonelik süresi boyunca ücretsiz olarak verilmektedir. TPLİNK ARCHER C5V modemler üzerinde bulunan 2,4ghz ve 5ghz lik iki ayrı kablosuz bağlantı seçeneği ile kullanıcıların modem üzerinden max kablosuz performans almalarına olanak sağlamaktadır.
Daha önceki yazımızda TPLİNK ARCHER C5V modemin nasıl kurulacağı hakkında ekran görselleri ve video ile birlikte anlatımda bulunmuştuk.
TPLİNK ARCHER C5V MODEM KURULUMANA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.
Archer c5v modemler Türk Telekom fiber hattında modem olarak kullanılabileceği gibi aynı zamanda köprü modunda access point olarak da kullanılabilmektedir.
Aşağıdaki adımları takip ederek modeminizi Access pointe çevirebilirsiniz.
Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasındaki ethernet bağlantısını, bir ucu bilgisayarınızın ethernet portuna bir ucuda modemin ethernet portuna gelecek şekilde yapınız.
Bağlantı işleminizin ardından web tarayıcınızın adres satırına 192.168.1.1 yazarak enter butonuna basınız. Açılan kullanıcı adı ve şifre ekranında;
Kullanıcı adı:admin
Şifre:admin
yazarak Oturum Aç butonuna basınız. Şifrenizi kabul etmemesi durumunda modeminizi resetleyiniz.
MODEM RESETLEME ADIMLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ
Açılan ekranda ilerleyen adımlarda dhcp kapatacağımız için öncelikle modemimizin kablosuz ayarlarını yapılandıracağız. Açılan ekranda ekranın sol bölümünde yer alan alan KABLOSUZ menüsüne tıklayınız. Açılan sekmede modemimizin 2.4GHZ ve 5GHZ olmak üzere iki ayrı frekansta kablosuz ayarlarını yapılandıracağız.
2,4GHz için;
SSID bölümünde 2,4 GHz olarak kablosuz ağlarda görmek istediğiniz bir kablosuz ağ adı belirleyiniz. Bu isimin sonunda frekans ismini belirten bir isim verirseniz sonradan karışıklık yaşamadan bağlantı kurabilirsiniz.
SSID şifre alanında en az 8 haneli bir kablosuz ağ şifresi belirleyiniz.
Misafir SSID bölümlerinde isterseniz kablosuz ağınızda misafirleriniz içinde bir ağ adı ve şifresi belirleyebilirsiniz. Bunu yaparak evinize gelen misafirlerinize kendi ana kablosuz ağ şifrenizi vermeden sadece misafir için oluşturduğunuz şifrenizi vermiş olursunuz. Bu yöntem ile de kendi ağınızın güvenliğini arttırmış olabilirsiniz.
Mode bölümünde karışık olarak belirleyiniz.
Kanal bölümünde kablosuz ağ sinyalinizin kalitesi ya da mesafesine uygun olarak bir ağ modu seçebilirsiniz.
Wifi kanal modeleri ve frekanslar hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
Kanal genişliği otomatik olarak kalabilir.Bu ayarların ardından kaydet butonuna basınız.
5GHz için;
SSID bölümünde 5GHz olarak kablosuz ağlarda görmek istediğiniz bir kablosuz ağ adı belirleyiniz. Bu isimin sonunda frekans ismini belirten bir isim verirseniz sonradan karışıklık yaşamadan bağlantı kurabilirsiniz.
SSID şifre alanında en az 8 haneli bir kablosuz ağ şifresi belirleyiniz.
Misafir SSID bölümlerinde isterseniz kablosuz ağınızda misafirleriniz içinde bir ağ adı ve şifresi belirleyebilirsiniz. Bunu yaparak evinize gelen misafirlerinize kendi ana kablosuz ağ şifrenizi vermeden sadece misafir için oluşturduğunuz şifrenizi vermiş olursunuz. Bu yöntem ile de kendi ağınızın güvenliğini arttırmış olabilirsiniz.
Mode bölümünde karışık olarak belirleyiniz.
Kanal bölümünde kablosuz ağ sinaylinizin kalitesi ya da mesafesine uygun olarak bir ağ modu seçebilirsiniz.
Wifi kanal modeleri ve frekanslar hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
Kanal genişliği otomatik olarak kalabilir. Bu ayarların ardından kaydet butonuna basınız.
2,4ghz ve 5ghz wifi frekanslarında sinyal kalitesinin kullandığınız cihaz ilede orantılı olacağını unutmayınız. Örneğin sadece 2,4ghz destekli cep telefonunuzda 5 ghz wifi kablosuz ağ adınızı görerek bağlantı oluşturamazsınız.
Kablosuz ağ adımızın ardından ekranın sol bölümünde yer alan Ağ-Wan Ayarları sekmelerine tıklayınız. Açılan ekranda İsim kısmında İnternet PPPOE yazan alanda sol bölümde yer alan görüntüle butonuna basınız.
Açılan ekranda Bağlantı Türü bölümünde KÖPRÜ seçeneğini seçiniz
Köprü seçeneğinizi seçmenizin ardından Kaydet butonuna basınız.
Köprü seçeneğini doğru seçmenizin ardından açılan ekranda görüldüğü gibi daha önce Tür bölümü PPPOE olan alan Köprü olarak değişecektir. Bu seçim ile modeminiz aldığı sinyali işlemeden dağıtan bir konum başka bir değişle Köprü oluşturmuş olacaktır.
Yukarıda köprü moduna almış modemimizin ıp üretmemesi için DHCP ıp havuzunu kapatmamız gerekmektedir.Ekranın sol bölümünde yer alan DHCP Sunucu Bölümünde Lan Ayarları bölümüne tıklayınız.
Açılan ekranda alt bölümde yer alan DHCP Sunucu devre dışı seçeneğini işaretleyiniz.
Ip adres bölümü; Bu bölüm önemlidir. Normal şartlarda Tp link modemimizin Ip blogu 192.168.1.1 ile başlamaktadır. Ana modem olarak kullandığımız modeminde ıp adres blogu 192.168.1.1 ile başlıyor ise aşağıdaki alanda ıp adres satırına 192.168.1.50 yazarak iki modem arasındaki ıp çakışması ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.
Örnek olarak İnternete giriş yaptığınız modem zyxel olsun. Bu modemin ıp blogu 192.168.1.1 olduğu için aşağıdaki alana 192.168.1.50 yazarak kaydet butonuna basabilirsiniz. Bu durumda iki modemde aynı blokta yer aldığı için sadece sondaki ıp adresi değişmiş olacaktır.
Fakat kullandığınız modem ıp blogu farklı ise bu durumda iki modeminde aynı blokta olması gerektiğinden dolayı, Access point olarak ayarladığımız modemimizin ıp adres blogu değiştirilmelidir.
Örnek olarak İnternete çıkılan modem Airties olsun. Airties marka modemlerin ıp blogu 192.168.2.1 olduğu için bizim modemimizin de aynı blokta olması gerektiğinden dolayı aşağıdaki ıp adres alanına 192.168.2.50 yazmamız gerekmektedir.
Yani ana kural ana modem ile access point olarak ayarladığımız bu modemin 1,2 ve 3.blok numaralarına kadar aynı ıp bloğunda olmasıdır. örneğin 192.168.1….. yada 192.168.2….. yada 10.0.0….. gibi ,
Ip adres kısmında yukarıdaki detaylı açılamaya göre ayarlarımızı yaptıktan sonra kaydet butonuna basınız.
Açılan ekranda ayarlarınızın kaydedilmesini bekleyiniz.
İşlemler %100 tamamlandığında sırası ile;
1-Web arayüz ekranınızı kapatınız.
2-İnternete girdiğiniz modem ile TPLİNK ARCHER C5V modeminiz arasına kullanım yapmak istediğiniz mesafeye göre ethernet kablonuzu takınız. Ethernet kablonuzu Modemin ya da access pointinizin herhangi bir lan portuna takabilirsiniz.
3-Kablosuz ağları taratarak yukarıda ayarladığınız kablosuz ağ adlarına bağlanarak internete girebilir kablosuz ağınızın keyfini çıkarabilirsiniz.
DAHA DETAYLI VE UYGULAMALI OLARAK AŞAĞIDAKİ YOUTUBE KANALIMIZDAN FAYDALANABİLİRSİNİZ