AİRTİES RT-206 ACCESS POİNT AYARLARI NASIL YAPILIR? AİRTİES RT-206 AP AYARLARI NASIL YAPILIR? AİRTİES ACCESS POİNT AYARLARI NASIL YAPILIR?
Airties RT-206 modemler bir zamanların en popüler modemleri arasında yer alıyordu. İnternet bağlantısının ilk çıktığı yıllarda TTNET ve Airties iş birliği ile çok sayıda airties rt-206 modem kampanya kapsamında ücretsiz olarak dağıtılmıştı. Hali hazırda birçok evde adsl bağlantısında hala kullanım yapıldığını görmek mümkündür. Gelişen teknoloji ile bu adsl modemlerin yerini artık vdsl fiber destekli modemler almıştır. Birçok evde atıl duruma düşen bu modemleri isterseniz access point olarak kullanarak evinizdeki kablosuz ağ sinyalinizin kapsama alanını genişletebilirsiniz. Access Pointler hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
Daha önceki yazılarımızda Airties RT-206 modeminize ait modem kurulum adımlarını paylaşmıştık. İserseniz bir göz atarak kurulum hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Airties RT-206 Modem Kurulumuna Buradan Ulaşabilirsiniz
Modeminizin Access Point (AP) ayarları için yukarıdaki ana resimde gösterdiğimiz gibi modem ve bilgisayar bağlantılarınızı yapınız. Modem ayarlarını yapabilmemiz için Airties RT206 modeminizi bir ethernet kablosu yardımı ile direkt olarak bilgisayarınıza bağlayınız. Sonrasında web tarayıcınızın adres satırına 192.168.2.1 yazarak enter butonuna basınız.
Açılan kullanıcı adı ve şifre ekranında kullanıcı adı:admin şifre olarak admin ya da ttnet yazarak tamam butonuna basınız. Yazdığınız şifreleri kabul etmemesi durumunda modem arkasında yer alan reset butonuna basarak modem ayarlarınızı sıfırlayınız.
Açılan modem arayüz şifre değiştirme ekranında isterseniz şifrenizi değiştirebilirsiniz. Ya da iptal ederek ayarlara geçebilirsiniz.
Şifre işlemlerinizin ardından açılan ana sayfada öncelikle Access Pointiniz için bir kablosuz ağ adı belirleyiniz. Bu işlem için ekranın sol bölümünde yer alan Kablosuz-Kablosuz Ayarları menülerine tıklayınız. Biz kendi Ap ismimizi FREETEKNOLOJİ olarak belirledik. Ağ isminizi belirledikten sonra kaydet butonuna basınız.
Access Pointiniz için bir kablosuz ağ şifresi belirleyiniz. Ekranın sol bölümümde yer alan Kablosuz-Kablosuz Ağ Güvenliği menülerine tıklayınız. Açılan ekranda WPA seçiniz. Psk Anahtarı bölümünde en az 8 haneli bir kablosuz ağ şifresi belirleyerek kaydet butonuna basınız.
Ap mizin yukarıdaki kablosuz ağ adı ve şifresini belirledikten sonra sıra geldi en önemli ayarlarımızın yapılandırılmasına. Yine ekranın sol bölümünde ADSL- Adsl Ayarları menülerine tıklayınız. Açılan ekranda Vc1 ya da Düzenle butonlarına basarak modem ayarlarına ulaşınız.
Açılan modem arayüz ayarları ekranında Protokol bölümünde Bridge “Köprü” modunu seçiniz. Buradaki amacımız modemi dsl bağlantısı için değilde bir geçiş ara birimi olarak kullanarak Access Point yapmaktır. Kaydet butonuna basınız.
Son olarak en önemli bölüm olan Dhcp, ıp havuzu işlemlerini yapılandıralım. Ekranın sol bölümünde yer alan Yerel Ağ -IP Ayarları ve DHCP menülerine tıklayınız. Açılan ekranda en alt bölümde yer alan DHCP Sunucusunu ve Aktarıcısını Kapat sekmesini işaretleyiniz. Ok ile gösterdiğimiz IP adres bölümünde kullandığınız ana modem markasına göre işlem yapmanız gerekmektedir. Her modem markasına kendine ait bir ıp blogu vardır. Örneğin Airties modemlerin ıp blogu 192.168.2.1 dir. Tplink, Zyxel modemlerde ıp blogu 192.168.1.1 dir. Ana modeminizin ıp blogu ne ise ok ile gösterdiğimiz bölümde ilk 3 hane aynı olmalıdır. Son blok diğer internet bağlantısı yapan cihazlar ile çakışmaması için farklı seçilmelidir.
Örneğin bizim İnternete çıkan ana modemimiz Tplink olduğu için ve Tp linkte ıp blogu 192.168.1.1 olduğu için biz burada 192.168.1.50 olarak seçim yaptık.
Farklı bir örnek verecek olursak ana modemimiz de airties olsun. Bu durumda airties modemlerde ıp bloğu 192.168.2.1 olduğu için ok ile gösterdiğimiz yere 192.168.2.50 yazacağız.
Tüm Modem Markaları ve Ip Bloguna Buradan Ulaşabilirsiniz
Tebrikler işlemleri tamamladınız. Şimdi modem arayüz ekranlarını kapatınız. Ap cihazınızı evinizde istediğiniz noktaya konumlandırınız. Daha önceden hazırlamış olduğunuz Cat5 kablonuzun bir ucunu ana modemde herhangi bir ethernet (Lan) portuna takınız. Diğer ucunu Access point olarak ayarladığınız Airties RT-206 modeminizin ethernet girişine takınız. Kablosuz ağları taratınız ve yeni oluşturduğunuz AP ağınıza bağlanınız.